onsdag 15 augusti 2012

Ven Runt 2012 – lättvind och chansartat

Banan blev kortaste möjliga med en kort kryss efter starten för att sedan sträcka ner till Ven NV , runt Ven till Ålabodarna och längs kusten tillbaka till Råå.

Vi blev lite trängda i starten, Grynet pressade på i lä, de gick högre än vi för fock, samtidigt som vi hade Yro ångandes på i lovart. Till slut slog Grynet och vi kom loss, fortsatte upp till layline för att dra nytta av strömmen och slog sen mot märket.

Vid märket hade Grynet och Maria passerats men Yro och Kracern rundade strax före.
Brant halvvind ner mot Ven NV följde, här hissade Kracern och Yro sina Code-segel och drog ifrån konstant, under dessa förhållanden har de en fartmässig fördel på 1,5-2 knop…..

Halvvägs började vinden dojja ur och vi valde mellan att gå i strömlä under Ven i ”stiltje” eller gå längre västerut i motström men med mer tryck, vi valde det senare. Inledningsvis var det rätt taktik, vi plockade många båtar som låg stilla längre in, nästan ifatt Kracern och Yro, men sedan fyllde det på inne vid Ven och de drog på nytt ifrån. När vi närmade oss Ven NV var strömmen kraftigt nordgående och vi sträckte längre in än alla andra för att kunna ligga upp märket efter slaget. Alla drev påtagligt i strömmen och vi lyckades precis ligga upp märket.

Trångt vid märket, där låg en Banner 30 samt X-99 Beatrice lite längre ifrån, vi lyckades slå framför Bannern och komma runt märket utan att påverka dom, regel 18.3, men vi fick en protest på oss…..Många båtar hade problem vid rundningen, Breaking Wind som var ca 100m  efter oss behövde 45 min för att komma runt……

Längs sydsidan av Ven stack Yro och Kracern igen med sina Codesegel, först när vi närmade oss östra sidan kunde vi hissa spinnackern, som sedan åkte ner öster om Ven när nordvästvinden fyllde på. Plötsligt blev det lite fart och vi hade fin gång på bidevinden till Ålabodarna.

Avslutade med en maffig kryss till Råå där vi hade bra tryck och trim men det hjälper inte resultatet när vi var låååångt efter Yro och Kracern, vi slutade 3:a i klassen.

Väl i mål hade vi protesten på oss sen rundningen, med hjälp av vittne från X-99:an som intygade att Bannern inte behövde väja för oss, utan behöll kurs och fart hela tiden under rundningen, avslogs protesten. Kan konstateras att utan vittnet hade vi säkert förlorat förhandlingen, då Bannern menade på att de fått väja kraftigt och gå upp i vindögat för att undvika kollision. Utan vittne hade det varit ord mot ord och tveksamt om vi protesten avslagits.

Årets Ven kändes knixig och seglad under svåra förhållanden, vilket vi kan bli bättre på, kanonseglat av Yro som tog hem klassegern och därmed är tabelläget i Öresund Cupen betydligt jämnare, spännande fortsättning följer!!Vi ses på Saltholm Runt!

//Göran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar