tisdag 28 augusti 2012

Saltholm Runt – från katastrof till succé!


Började lördagen med transportgång från Lomma till MSS, rorsmansmöte och sedan ut för att känna på förhållandena.

Efter att sett de tidiga starterna beslöt vi starta strax nedanför mitten av linjen. När det var 10 min kvar till vår start kommer vi för styrbords hals strax nedanför linjen. Yro dyker plötsligt upp i lä och vi skriker högt på dem…….utan resultat. Till slut börjar jag lova för att undvika kollision och samtidigt uppfattar de situationen och lovar. Nu hjälper det inte, kollisionen är ett faktum och vår pulpet ser ut som en överkörd julgran, mantågsstötta har fått en extra led, relingslisten ett rejält blåmärke och akterpulpitens fäste är skadat.

Yro tar direkt på sig kollisionen då de kom för babord medan vi försöker lappa och laga, så vi kan starta. När 5 minuters skottet går är vi hyfsat fokuserade och planerar för starten.

Vi kommer iväg hyfsat med Maria i lä och Josefina i lovart. Maria sätter spinnackern direkt men håller inte höjden, Josefina hissar gennackern och kör sakta över oss. Efter lite krångel med Josefina kommer vi upp i fri vind och hissar spinnackern efter bron.
Kracern och Yro har ryckt iväg med sina code-segel men vi hittar fin fart och börjar ta in på Maria som ligger längre fram i lä.

Hela vägen fram till Flagfort har vi ett tätt race med Maria där vi ömsom ligger före ömsom efter. Tät rundning vid boj där vi lyckas få överlapp och insida, vid Flagfort är det fortfarande endast 2 båtlängder som skiljer.

Sedan lite kryss där vi tar bättre höjd och drar ifrån Maria. Halvvägs kommer ett vrid som vi slår på, tätt följt av nytt slag och vi sträcker mot Malmö Redd. Sista delen blir en sträckbog innan vi rundar för att köra runt bojarna utanför hamnen.

På bogen söderut ser vi att vi går mycket högre än Kracern och tar en hel del både på dem och Yro. Efter sista sättningen av spinnackern hittar vi en 10 cm reva vid bb horn så vi går platt istället för att göra två gippar vilket troligtvis hade haft sönder den ytterligare.

Viss osäkerhet om var bojen SV vågbrytaren låg, men vi hittade rätt till slut och sträckte i mål med en hyfsad känsla.

Vi visste det var tätt med Arcona 41, Kracern och vi. På prisutdelningen visade det sig att vi dragit det längsta strået, 1:a pris till Carmen, tätt följd av Arconan och Kracern på 3 plats!!!

Lite lättare att stöka med provisoriska reparationer, försäkringsbolag och båtvarv när vi vann, hoppas allt är på plats till KM, annars får vi köra halvskadade resten av säsongen, det funkar ju åxå!

//Göran

2 kommentarer:

 1. Såg rundningen på nära håll innan Flakfort då ni lyckades få in nosen på insidan. Snyggt seglat där!

  /Lova

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kändes som en bra manöver, Kjell tittade på sin spinnackernedtagning när vi lyckades komma över på deras lovartssida och etablera överlapp precis innan rundningen.

   //Göran

   Radera