lördag 9 juni 2012


Kullaseglingen 2012.

Båten seglades upp till Helsingborg efter torsdagsseglingen i Lomma. Rekordtiden blev 3,5 timme vilket Peter och jag var nöjda med. Vi var 1 man kort i besättningen då backstag och mastman var på studentskiva, dock förstärkte Peter backstagen så vi klarade oss.
Starten blev en riktig katastrof då vi hamnade i lovart om layline till lovartsmärket och fick gippa oss tillbaka för att sedan starta sist, passerade startlinjen ca 1 minut efter skottet…..

Vi såg att det stod mer vind vid land så vi gick ända in för att sen ligga upp bojen. Här fastnade flera båtar ute i strömmen och vi tog ca 5 båtar. Efter rundningen en kort läns ner till E4, här skar vi ut från land och fick bra tryck och medström. Väl vid E4 kom vi för styrbord och innerplats vid märket gjorde att vi passerade Maria och någon båt till.
Sedan sträckbog till W4 där vi började ta in på Yro och Saffran. Efter W4 blev det först spinnackerslör ner mot W1. Här tog vi oss förbi HP1030 och Farr 30 och fick kontakt med Yro. Efter halva sträckan vred det emot och det blev en brant halvvind utan spinnaker. Rundade 10 båtlängder efter Yro och skar ut mot syd på undanvinden mot Svinbådan.
Saffran gick mot norr och tjänade en del på oss, dock tog vi Yro och rundade 5 s före vid fyren. Började kryssen åt syd för att sedan gå norrut och sträckte nästan till märket. Drog ifrån Yro rejält men Breaking Wind som gått norrut tog in mycket på oss, vi rundade dock 20 s för dem, men fortfarande var Saffran 1 min före oss.
På andra länsen hittade vi bra placering i mitten och fick bra tryck. Tog in på Saffran och drog ifrån trasiga vinden inledningsvis. Plötsligt släppte spinnakerskotet vid hornet och under tumultet fick vi ett kraftigt timglas, så det fick bli läns med genua till Svinebåden…… Både Breaking Wind och Saffran drog ifrån…….
Efter rundning blev det halvvind-bidevind-slör först till startbojen utanför HYC , sedan tillbaka till västmärke och slutligen mot mål. På sista benet hade vi knaprat i på både Breaking Wind och Saffran, men då tog dem fram sitt sista vapen, gennacker, på den branta halvvinden. Vi körde på med genua och höll avståndet till dem, men båda båtarna tappade i höjd och gjorde mindre bra nedtagningar. När vi närmade oss målgång låg vi jämsides med Breking Wind och strax efter Saffran.  Tappade någon båtlängd innan målgång men det kändes som vi seglat stabilt förutom vår urusla start.
Placeringsmässigt vann vi vår SRS-klass med  12 min 49 s marginal till Kjell Widmarks First 35, och i DH-klassen vann vi med 5 min 51s marginal till Breaking Wind, helt OK för att vara en lördag!!!!!!
Nästa helg ger vi järnet på nytt i Amager Cup i Lynetten. ( Nästa tävling i Öresund Cup).
En eloge till hela besättningen och framförallt till Joakim och Thomas som i skrivande stund seglar båten till Lomma.

//Göran

9 kommentarer:

 1. Så spännande!!!!! :) Bra jobbat!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Snyggt jobbat!
  Ser att det är Amager Cup och inte Vikhög på lördag! Hur synkar vi transporter och tider?
  /Mastmannen

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars, kanske Hans och jag seglar över båten på fredag kl 14.00, för att testa den Danske Ölen. Här finns plats för fler. Övriga samordnar transport billedes till Lynetten. Vi samlas kl 08.15.
   //Göran

   Radera
  2. Det snackades även om att man kanske kunde ta tåget ;) Då slipper man besvär med eventuell parkering. Man kan lämna seglarprylarna redan på torsdag. Är detta fortfarande aktuellt? /Mikaela

   Radera
  3. Vi kan ta över packning på fredag. Bil eller tåg? Thomas verkar köra ändå.
   //Göran

   Radera
 5. Landar på fredag så jag tar bilen på lördag morgon. Vet inte exakt var hamnen ligger än så frågan är om det blir bron eller färjan. Karin - du kan åka med mig om du vill sedan kan jag hämta fler på vägen Malmö eller HBG
  /Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lynetten ligger i Köpenhamn om jag inte är helt fle på det så bron måste vara rätt alternativ. Jag och Inger liftar gärna på lördagmorgonen./Henrik

   Radera